Betaald worden om stroom af te nemen, het kan!

Op zondag 8 mei daalden de elektriciteitsprijzen bij onze Oosterburen gedurende enkele uren zodanig dat consumenten werden betaald om stroom af te nemen. Dankzij een enorm zonnige en winderige dag genereerden Duitsland’s zonne- en windenergie systemen rond 13.00u 55 GigaWatt van de 63 GigaWatt die er landelijk verbruikt wordt, oftewel 87%. Wanneer je de opgewekte energie van de conventionele bronnen zoals koolcentrales en nucleaire energie centrales hierbij optelt werd er op 8 mei meer energie gegenereerd dan dat er landelijk verbruikt werd.

Een vergelijkbaar incident vond vorig jaar plaats in Denemarken, waar op een winderige dag de windturbines 140% van het landelijk verbruik genereerden waardoor het te veel aan stroom werd afgevoerd naar Duitsland, Noorwegen en Zweden.

Duitse ambities

Critici beweren dat bronnen van duurzame energie nooit volledig in de wereldwijde energiebehoefte kunnen voorzien, de belangrijkste reden hiervoor is het verschil tussen dag en nacht en de pieken en dalen van windkracht, waardoor respectievelijk zonnepanelen en windturbines geen constante stroom van energie kunnen leveren. Desalniettemin heeft Duitsland als voorloper op het gebied van duurzame energie het ambitieuze plan om in 2050 volledig voorzien te worden van groene stroom. Ambitieus, maar dagen als zondag 8 mei 2016 maken de kans om deze ambities waar te maken een stuk groter!

Bron: Quartz

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *