De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen wat betekent dit voor jou

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen: wat betekent dit voor jou?

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen: wat betekent dit voor jou?

De Nederlandse regering heeft plannen om de salderingsregeling voor zonnepanelen stapsgewijs af te bouwen vanaf 2025 tot 2031. Hoewel dit nieuws misschien voor enige bezorgdheid kan zorgen, zijn er nog steeds aantrekkelijke redenen om te investeren in zonnepanelen. In deze blog ontdek je wat de afbouw van de salderingsregeling inhoudt en waarom zonnepanelen nog steeds een verstandige keuze zijn.

Afbouw saldering

Afbouw van de salderingsregeling: Wat houdt het in?

De salderingsregeling stelt huishoudens en bedrijven in staat om zelfgeproduceerde elektriciteit terug. Het voorgestelde wetsvoorstel houdt in dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Hoewel de Tweede Kamer al heeft ingestemd met het voorstel, moet de Eerste Kamer nog een definitief besluit nemen.

Stapsgewijze afbouw: Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 2025 zal het salderen geleidelijk verminderen voor huishoudens en kleine bedrijven. Uiteindelijk, in 2031, zal er geen saldering meer plaatsvinden. In een aantal stappen zal het salderingspercentage lager worden, beginnend met 100% in 2023 en geleidelijk aflopend tot 0% in 2031. Hierdoor is het belangrijk om je bewust te zijn van deze veranderingen en hoe ze van invloed kunnen zijn op je energiekosten.

Afbouw saldering

Vergoeding voor teruglevering van elektriciteit: Wat kun je verwachten?

Het wetsvoorstel bepaalt dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is deze vergoeding minimaal 80% van het afgesproken leveringstarief, exclusief belastingen en heffingen. Vanaf 2027 zal de minister om de twee jaar de minimale vergoeding vaststellen op basis van advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Waarom investeren in zonnepanelen nog steeds interessant is

Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen omdat zonnepanelen steeds betaalbaarder en efficiënter worden. Ondanks het wegvallen van de regeling blijft het investeren in zonnepanelen een verstandige keuze. De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld slechts 7 jaar, en ze hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar. Bovendien verdienen zonnepanelen op huurhuizen zichzelf ook terug, wat betekent dat huurders kunnen profiteren van duurzame energie.

Maximaal voordeel behouden tijdens en na de afbouw

Om tijdens en na de afbouw zoveel mogelijk voordeel uit je zonnepanelen te halen, is het raadzaam om elektriciteit te verbruiken op de momenten dat je zonnepanelen de meeste energie opwekken. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van de wasmachine op zonnige dagen of het opladen van je elektrische auto op dat moment. Op deze manier kun je nog steeds optimaal gebruikmaken van de energie die je zelf opwekt.

Afbouw saldering

Subsidie voor nieuwe warmtepompen: Een extra voordeel

Voor degenen die overwegen om een (nieuwe) warmtepomp aan te schaffen, is er goed nieuws. Je kunt namelijk gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Een warmtepomp verdient zichzelf vaak volledig terug, afhankelijk van je energieverbruik en de energieprijzen. Door het combineren van zonnepanelen met een warmtepomp kun je de terugverdientijd zelfs nog verder verkorten, zelfs zonder de salderingsregeling.

Hoewel de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd, zijn er nog steeds tal van redenen om te investeren in deze duurzame energiebron. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, hebben een korte terugverdientijd en dragen bij aan een groenere toekomst. Door bewust gebruik te maken van je eigen opgewekte energie en te profiteren van subsidies, kun je nog steeds besparen op je energierekening en bijdragen aan een duurzame samenleving. Daarnaast zal het opslaan van de opgewekte energie in een thuisbatterij een steeds grotere rol gaan spelen.


Plan een adviesgesprek

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.