Peeters Duurzaam-blog-duurzaam-thuis-de-kracht-van-zonnepanelen-en-een-laadpaal

Duurzaam Thuis: de kracht van zonnepanelen en een laadpaal

Zonnepanelen in combinatie met het gemak van laadpaal voor het thuis opladen van een elektrische auto. Hoe werkt deze combinatie en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel behandelen we een aantal veel voorkomende vragen rondom de aanleg van zonnepanelen en een laadpaal bij een particuliere woning.

Zonnepanelen: een slimme investering

Door zonlicht om te zetten in elektriciteit, verminderen zonnepanelen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en leveren ze een schone, hernieuwbare energiebron. Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is niet alleen goed voor de planeet, maar vermindert ook de elektriciteitsrekeningen op de lange termijn.

De investering in zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De terugverdientijd van zonnepanelen varieert, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, de oriëntatie van je dak, en het energieverbruik. Gemiddeld ligt deze periode tussen de 6 en 8 jaar. Dankzij dalende kosten van zonnepanelen en stijgende energieprijzen wordt deze periode steeds korter. Na deze tijd geniet je van gratis, duurzaam opgewekte elektriciteit, wat zorgt voor een aanzienlijke besparing op je energierekening.

Laadpaal: Thuis je elektrische auto opladen

Het thuis opladen van je elektrische auto met een laadpaal is in de eerste plaats gemakkelijk. Je bent namelijk niet afhankelijk van openbare laadstations, maar je hebt de vrijheid om je auto altijd thuis op te laden. Na een autorit hoef je niet meer eerst te stoppen bij een openbaar laadstation voordat je de auto thuis parkeert. Ook vertrek je altijd van huis met een volle batterij.

Kosten voor het opladen bij een laadpaal

Opladen met een laadpaal of laatpunt bij je huis gaat veel sneller dan het laden via een normaal stopcontact. Met een laadpaal aan huis is de auto binnen enkele uren vol. Behalve gemak spelen ook kosten een rol. Het duurste is het laden bij een openbaar laadstation. Bij zo’n snellader betaal je ruwweg 0,85 euro per Kwh. Dat komt neer op 13 cent per kilometer (ANWB).

Als je de auto thuis oplaadt, betaal je het tarief van je energiecontract. De energieprijs per kWh stroom verschilt per huishouden en is afhankelijk van je energiecontract. In maart 2024 was de gemiddelde prijs € 0,35 per kWh inclusief btw en Energiebelasting. Deze prijzen fluctueren hevig. 10 jaar geleden kostte een kWh minder dan 25 cent. Op het hoogtepunt in 2022 betaalden we het viervoudige en kostte een kWh bijna 1 euro.

Door de auto thuis te laden, dalen de kosten van een gereden kilometer naar 5 cent. In combinatie met zonnepanelen op het dak van het huis kunnen de energiekosten voor het verbruik in de woning en voor mobiliteit nog verder omlaag.

Zonnepanelen en laadpaal

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en met een laadpaal laad je je elektrische auto op. Voor een maximale besparing is een optimale balans tussen beide belangrijk. Je laadt de auto als de zon schijnt en je verbruik van de auto is ongeveer gelijk aan de opbrengst van de zonnepanelen.

Een rekenvoorbeeld voor zonnepanelen in combinatie met een laadpaal

Je rijdt jaarlijks 15.000km. Hiervoor heb je ruwweg 3000kWh per jaar nodig. Voor een jaaropbrengst van 3000 kWh heb je 12 zonnepanelen nodig. De installatie van twaalf zonnepanelen en een laadpaal kosten samen 8000 euro.

De terugverdientijd van de zonnepanelen op het dak en een laadpaal voor het huis is daarmee in dit rekenvoorbeeld 7 tot 8 jaar.

(8000 euro investering / 0,35 prijs per kWh = 22.857 kWh. 22.857 kWh / 3000 kWh = 7,6 jaar).

Exacte terugverdientijd van de zonnepanelen en laadpaal

Bovenstaand rekenvoorbeeld geeft een gemiddelde terugverdientijd van 7 tot 8 jaar. Om jouw specifieke terugverdientijd te berekenen houd je rekening met:

    • De ontwikkeling van de stroomprijs. Als de stroomprijs stijgt, is de terugverdientijd korter.

    • Het aantal gereden kilometers. Rijd je minder, dan neemt de terugverdientijd toe.

    • Oplaadmoment. In de ideale situatie laadt de auto op als de zon schijnt. Slimme tools in de laadpaal en in de auto maken dit steeds beter mogelijk, mits de auto aan de laadpaal hangt natuurlijk.

Persoonlijk adviesgesprek

In een persoonlijk adviesgesprek bekijken we de mogelijkheden in jouw situatie. Dat zetten we overzichtelijk op een rij. Zo houden we rekening met het beschikbare dakoppervlak, plaatsing van de laadpaal en alle aansluitingen. Daarbij kun je uiteraard kiezen om niet de totale behoefte voor de auto met zonnepanelen op te wekken maar een gedeelte.

Zaptec laadstation tegen een muur gemonteerd.

Vraag en antwoord

Hoeveel zonnepanelen voor het opladen van een elektrische auto?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor het opladen van een elektrische auto hangt af van verschillende factoren, zoals de efficiëntie van de panelen, het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van de auto, en hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Een ruwe schatting is dat een gemiddelde elektrische auto ongeveer 2.000 tot 3.000 kWh per jaar verbruikt. Gezien de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel in Nederland, zou je ongeveer 8 tot 12 zonnepanelen nodig kunnen hebben om genoeg energie op te wekken om de auto voor een heel jaar van stroom te voorzien. Voor een nauwkeurigere berekening moet je rekening houden met specifieke lokale omstandigheden en het verbruik van je eigen auto. Dit is afhankelijk van het aanhouden van de salderingsregeling. In de ideale situatie laad je de auto overdag als de zon schijnt.

Auto van de zaak in combinatie met energie van zonnepanelen en een laadpaal

Als je een auto van de zaak rijdt, is dit vaak inclusief laden op de kosten van de zaak. Het maakt jou als rijder dan weinig uit waar je de auto oplaadt. Een laadpaal aan huis is er dan sowieso voor het gemak. Je hoeft na je zakelijke afspraak niet eerst te stoppen bij een snellader. Bij sommige werkgevers kun je afspraken maken over het thuis laden van je auto. Gebruikelijk is dat de werkgever een vergoeding betaalt op het moment dat jij thuis de auto oplaadt. Die vergoeding is vaak gelijk is aan jouw energiecontract. Stroom die je zelf met zonnepanelen opwekt is goedkoper. Daar heb je als rijder en eigenaar van de panelen dan een economisch voordeel.

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.