Kleinere zonne-energieprojecten stuwen duurzame groei in Nederland
Duurzame groei in Nederland door kleinere zonne-energieprojecten
De opwek van zonne-energie in Nederland is in 2022 aanzienlijk gegroei. Maar liefst 14,8% van het totale elektriciteitsgebruik werd vorig jaar gegenereerd door zonne-energie. Een opvallende trend was de flinke stijging van kleinere zonne-energieprojecten. Deze waren voornamelijk afkomstig van huishoudens en kleine bedrijven die zonnepanelen installeerden. Deze gegevens zijn afkomstig uit de Monitor Zon-PV 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die jaarlijks overzichten publiceren.
30% groei van zonne-energie installaties
Het totale vermogen van zonne-energie-installaties in Nederland bereikte in 2022 een indrukwekkende 19,1 GWp (gigawattpiek), wat neerkomt op bijna 30% groei in vergelijking met vorig jaar. Opvallend was de enorme toename van kleinere zonne-energieprojecten, die met maar liefst 53% groeiden. Deze groei werd gestimuleerd door de stijgende energieprijzen, wat leidde tot extra investeringen in energiebesparende maatregelen en de eigen opwek van zonne-energie.
41% van het totale elektriciteitsverbruik was in 2022 in Nederland afkomstig uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Van het totale elektriciteitsgebruik werd 14,8% gegenereerd door zonne-energie. Het aantal geplaatste zonne-energie-installaties groeide met 4,2 GWp aan vermogen.
Belangrijke bijdrage van huishoudens en kleine bedrijven
Verschillende sectoren stuwden de groei van het aantal zonne-energie-installaties. Huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen leverden een significant aandeel. Zij waren goed voor 2,1 GWp van de totale groei. Ook ondernemers die gebruik maakten van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor grootschalige zonne-energie-installaties droegen bij. Maar liefst 85% van de grootschalige installaties (met een vermogen van meer dan 15 kWp) maakte gebruik van deze subsidie. Dit komt neer op 43% van het vermogen van alle zonne-energie-installaties die in 2022 werden toegevoegd.
Toename van kleinere zonne-energieprojecten
Vooral de kleinere zonne-energieprojecten, zoals die van huishoudens en kleine bedrijven die gebruikmaken van de salderingsregeling, droegen bij aan de groei van de opwek van zonne-energie. De salderingsregeling maakt het mogelijk om zelfgeproduceerde elektriciteit die ze niet gebruiken, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit resulteert in een lagere energierekening.
Het kabinet heeft plannen om de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 af te bouwen. De Eerste Kamer beslist later over dit voorstel.
Verwachtingen voor toekomstige groei
De prognose voor eind 2023 wijst op een verdere groei van het vermogen van zonne-energie-installaties tot 23,3 GWp. Op de langere termijn wordt verwacht dat de groei doorzet naar 30,6 GWp in 2025.
Ongeveer 8% van het totale oppervlak van daken en parkeerplaatsen in Nederland is zonder aanpassingen geschikt voor zonnepanelen, wat overeenkomt met ongeveer 58 km2. Dit biedt de mogelijkheid om circa 13 GWp aan extra zonne-energievermogen te realiseren in de komende jaren. Met aanpassingen kan nog eens 348 km2 aan daken en parkeerplaatsen geschikt worden gemaakt voor zonnepanelen.
Uitdagingen zoals netcongestie
De groei in het aantal zonnepanelen zorgt voor netcongestie. Op piektijden raakt het Nederlandse elektriciteitsnetwerk overbelast. Om dit probleem aan te pakken, werkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nauw samen met netbeheerders, lokale overheden en kennisinstellingen via het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). Netbeheerders investeren jaarlijks € 4 miljard om het net te verzwaren en uit te breiden.
Ben jij geïnteresseerd in zonnepanelen voor jouw woning of bedrijf? Plan dan een persoonlijk adviesgesprek.
Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprekErvaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen
Laat direct een bericht achter
Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!