Recyclen van zonnepanelen: hoe zit dat?
Zonnepanelen recyclen
Wat gebeurt er eigenlijk als je zonnepanelen met pensioen gaan? Kunnen ze eenvoudig worden afgedankt, of wacht er een mogelijkheid voor een tweede hoofdstuk? Duurzaamheid stopt natuurlijk niet wanneer de geschatte levensduur van zonnepanelen voorbij is.
Zonnepanelen gaan tot 40 jaar mee maar worden vaak eerder vervangen
Zonnepanelen kunnen wel tot 40 jaar op je dak liggen, maar hun optimale energieproductie heeft een beperkte levensduur. Net als batterijen kunnen zonnepanelen degraderen na verloop van tijd, waardoor ze minder zonne-energie produceren. Natuurlijk werken we bij Peeters Duurzaam met hoogwaardige zonnepanelen waardoor we een optimale levensduur van de aangeboden zonnepanelen kunnen bieden.
Tweede leven voor zonnepanelen
Oude zonnepanelen kunnen in veel gemeentes worden ingeleverd op de milieustraat of door de leverancier zelf. Daarnaast zijn veel zonnepanelenproducenten aangesloten bij PV Cycle, een Europese non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in recycling. Binnen Nederland is er ook Zonne-energie Recycling Nederland, dat zich toelegt op milieuvriendelijke verwerking van oude zonnepanelen.
Naast initiatieven zoals PV Cycle en Zonne-energie Recycling Nederland staat ook Solar2cycle in de voorhoede van zonnepanelenrecycling. Zij geloven dat zonnepanelen, hoewel een prachtige en duurzame manier om energie op te wekken, nog niet een optimale duurzame levensduur hebben. Net zoals met de batterij van je telefoon, ondergaan zonnepanelen langzaam degradatie naarmate de tijd verstrijkt, en ze gaan dus niet oneindig mee. Vaak verliest een zonnepaneel na 20 jaar 15% van zijn efficiëntie, en na 25 jaar kan dit oplopen tot 20%. De technologie evolueert voortdurend, wat weliswaar de levensduur bevordert, maar vervanging blijft onvermijdelijk.
Recyclen van zonnepanelen
Recycling van zonnepanelen omvat het zorgvuldig demonteren van alle onderdelen, gevolgd door het scheiden van materialen. Deze aanpak maakt het mogelijk om tot wel 96% van een zonnepaneel te hergebruiken. Silicium, glas, aluminium en koperdraden worden apart gerecycled, waardoor waardevolle grondstoffen behouden blijven voor nieuwe toepassingen.
Recyclen van omvormers
Omvormers hebben normaliter een levensduur van 8 tot 12 jaar en worden gerecycled op een vergelijkbare manier als andere elektrische apparaten. Bruikbare onderdelen, zoals koperdraad, worden geëxtraheerd, terwijl de overige delen worden vermalen en gesorteerd voor hergebruik.
Wetgeving rondom het recyclen van zonnepanelen en omvormers
Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen niet eindigen op grote afvalbergen, zijn er in Europa regels vastgesteld. Kopers betalen een verwijderingsbijdrage, waarmee zonnepanelen aan het einde van hun levensduur gerecycled kunnen worden. Bovendien moeten alle elektronische producten voldoen aan de WEEE-wetgeving (Waste Electrical and Electronic Equipment), die financiële regelingen vereist voor de verwerking van oude producten.
Een circulaire toekomst voor zonnepanelen
De wereld van zonnepanelenrecycling biedt niet alleen een duurzame oplossing voor afgedankte panelen, maar ook een hoopvol perspectief op het hergebruik van waardevolle grondstoffen. Bij Peeters Duurzaam zijn en blijven we toegewijd aan het bevorderen van duurzaamheid, niet alleen gedurende de levensduur van onze zonnepanelen, maar ook daarna. Samen streven we naar een circulaire toekomst waarin elke stap telt voor een gezond milieu.
Ben je na deze uitleg enthousiast en overweeg je zonnepanelen voor jouw woning of bedrijf? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek via onderstaande button!
Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprekErvaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen
Laat direct een bericht achter
Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!