
Wat is de zonnepanelen heffing en waarom is deze voor iedereen relevant?
Onlangs werd bekend dat de eerste energieleverancier een zonnepanelen heffing van € 4,- tot € 46,- per maand instelt. Door deze heffing gaan bezitters van zonnepanelen een bedrag betalen voor de stroom die ze niet zelf gebruiken en daardoor terugleveren op het elektriciteitsnet. Kijk maar eens op je slimme meter: er zijn vier tarieven zichtbaar. Namelijk twee voor het leveren hoog/laag tarief en twee voor terugleveren hoog/laag tarief.
Het lijkt onlogisch, want zonnepanelen zijn belangrijk om te verduurzamen. Als je echter wat dieper naar de problemen op het Nederlandse elektriciteitsnet kijkt, dan is dit een logische en misschien wel noodzakelijke stap. Met de zonnepanelen heffing probeert men om vraag en aanbod weer in balans te krijgen. Op piekmomenten als er veel zonnestroom is, maar te weinig verbruik, schakelen op steeds meer plekken omvormers uit. Dit gebeurt omdat het net vol zit. Het aanpassen en uitbreiden om deze pieken aan te kunnen, vergt enorme investeringen van netbeheerders. Daarom wordt deze zonnepanelen heffing nu ingevoerd.

Dit moet je weten over zonnepanelen heffing
1. Alle opgewekte stroom die je meteen verbruikt, is nog steeds 'gratis'. Zonnepanelen blijven daarom nog steeds een goede en duurzame investering met een hoog rendement. Dit geldt vooral als je veel energie verbruikt als de zon overdag schijnt.
2. Optimaliseren van je zelfconsumptie loont. Hoe meer je jouw stroomverbruik in lijn brengt met de opwekking van je zonnepanelen, des te minder je terug levert op het net. Over deze stroom betaal je dan dus geen zogenaamde zonnepanelen heffing.
3. Met het aanpassen van gewoontes en anders nadenken over wanneer je bepaalde grootverbruikers in je huis of bedrijf aan zet, valt al veel te winnen. Denk aan het doen van de was, het aanzetten van de vaatwasser of het opladen van je elektrische auto op het juiste moment.
4. Het kan lonen om een thuisbatterij te installeren of je omvormer op enig moment uit te zetten. Zo voorkom je dat je in een duurdere staffel van teruglevering komt.

Kritiek op het uitschakelen van omvormers
Op het aantrekkelijk maken van het uitschakelen van omvormers om in een lagere staffel te blijven, is wel kritiek. Die kritiek komt voort uit de veel hogere maatschappelijke waarde van zonnestroom in het najaar en in de winter. Dan is er juist geen overschot maar een tekort. Het is daarom vreemd dat er een prikkel is om aan het einde van het jaar de omvormer uit te schakelen. Hier volgt waarschijnlijk nog een discussie over. Het is ook nog maar de vraag of andere energieleveranciers deze specifieke berekeningsmethode ook overnemen.
Waarschijnlijk wordt de zonnepanelen heffing snel overgenomen door andere energieleveranciers. De politiek heeft het onderwerp de afgelopen jaren namelijk laten lopen. Het aldoor uitstellen van een besluit over de energietransitie en het afbouwen van de salderingsregeling komt door een politieke focus op electoraal gewin en scoren in de media, in plaats van serieus werken aan oplossingen.
De huidige situatie leidt tot overbelasting van het stroomnet, maar ook tot groeiende maatschappelijke ongelijkheid. Vooral de minst vermogenden zijn de dupe van de toenemende kosten voor het aanpassen van het net. Degenen die konden investeren in zonnepanelen worden nu onevenredig bevoordeeld want de waarde van hun zelf opgewekte stroom neemt ook toe. Gekke plannetjes als een minimale terugleververgoeding scoren op twitter natuurlijk goed, maar werken de ongelijkheid alleen maar verder in de hand. Kennis en ervaring uit de branche om tot een slimme technische en beleidsmatige roadmap voor de energietransitie te komen ten spijt.
Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprekErvaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen
Laat direct een bericht achter
Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!