- 21 september 2021
- By Miluska
- Informatief, Laadpalen
De basis rond laadpalen
Bij elektrisch rijden hoort ook opladen. Dit kan onderweg, maar natuurlijk ook aan huis of op de werkplek. Bij Peeters Duurzaam weten we daar alles van. Ook wij hebben meerdere elektrische voertuigen in ons wagenpark, naar ons grote plezier! Wanneer u denkt aan het opladen van uw elektrische voertuig denkt u waarschijnlijk direct aan de welbekende laadpaal. Toch is er nog best wel het een en ander te doen over laadpalen en daarom hebben we de grootste verschillen en meest voorkomende vragen voor u op een rij gezet. Natuurlijk is iedere situatie uniek en daarom komen wij altijd naar u toe voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
Wat zijn de verschillende soorten laadmogelijkheden?
Het laden van uw elektrische voertuig kan op verschillende manieren, denk hierbij aan:
- Een laadpaal voor thuis:
Thuis laden met een laadpaal/ laadstation, betekent 8 x zo snel laden als via een regulier stopcontact. U hebt de keuze uit een laadpaal die in de grond gezet wordt of een laadstation dat aan de muur gemonteerd wordt. Wij adviseren graag over wat de beste oplossing is bij u thuis - Zakelijke laadpalenLaadmogelijkheden aanbieden bij kantoor wordt eigenlijk steeds meer de standaard. Voor grotere bedrijven en commercieel vastgoed is er zelfs een Europese richtlijn voor die voorschrijft hoeveel laadpalen geinstalleerd moeten worden bij nieuwbouw of grote renovaties. Ook kleinere bedrijven kunnen niet meer achterblijven in deze ontwikkeling, want zowel werknemers als klanten rijden steeds meer elektrisch. Peeters Duurzaam adviseert graag over welke laadmogelijkheden het beste bij uw zakelijke omgeving passen.
- DC Laadstation
Met DC-laadstations, ook wel snel-laadstations, kunnen elektrische auto’s binnen 20 tot 40 minuten tot 80 procent opgeladen worden. - Een openbare laadpaalMet steeds meer elektrische auto’s op de weg, is er op de publieke plekken ook steeds meer behoefte aan laadmogelijkheden. Ook als u zakelijk gezien niet over voldoende parkeermogelijkheden beschikt, zijn er mogelijkheden op openbaar terrein.
Niet elke auto kan even snel laden. Als u met een snelle laadpaal een langzaam ladende auto gaat opladen, dan is de auto de beperkende factor.
Andersom kan ook. Als uw auto heel snel kan laden, maar de laadpaal dat laadvermogen niet kan leveren, dan blijft de laadsnelheid laag.
In Europa is de Type 2-connector als de standaard opgenomen.
Toch zijn er nog steeds elektrische auto’s die zijn uitgerust met andere typen connectoren, dus het is niet altijd eenvoudig te bepalen welke connector u nodig heeft. U dient dan ook vooraf duidelijk te hebben welke stekker er hoort bij uw voertuig en of het voertuig inclusief laadkabel geleverd wordt.
- Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase laden?
Bij een 1-fase laadpaal gaat de stroom door 2 draden (de fasedraad en de nuldraad), bij een 3-fase laadpaal zijn dit 4 draden (drie fasedraden en de nuldraad). Het laadvermogen van een 3-fase laadpaal is dus hoger dan dat van een 1-fase laadpaal en u kunt uw voertuig hiermee dus sneller opladen. - Hoe komt een laadpaal aan stroom? En dat is dan niet enorm duur?
Een laadpaal dient te allen tijde aangesloten te worden op het stroomnetwerk. Dit zal voor een openbare laadpaal gebeuren via het openbare stroom netwerk. Een laadpaal voor thuis of een zakelijke laadpaal zal aangesloten moeten worden in de groepenkast(meterkast).
Bij de meeste openbare laadpalen betaalt u een iets hoger tarief per kWh dan u betaalt via uw eigen stroomleverancier. De kosten voor aanleg en onderhoud van de laadpaal moeten ook betaald worden, dit wordt bij het gebruik van een openbare laadpaal doorberekend. Wanneer u wilt laden tegen uw eigen stroom tarief, dan kunt u investeren in een eigen laadpaal aan huis. - Moet de laadpaal worden aangesloten op mijn meterkast (groepenkast)?
Ja, een laadpunt is een elektrische installatie die gebruikmaakt van relatief hoge spanning en stroomsterkte. Naast het trekken van kabels en het aansluiten van de laadpaal, moeten er aanpassingen worden gemaakt in de meterkast. Voor uw laadpaal heeft u een aparte stroomgroep in de meterkast nodig. Zo blijft uw laadpaal altijd werken, ook als u in huis een stroomstoring hebt. Daarnaast voorkomt u dat uw laadpaal andere apparaten op dezelfde groep kan storen. - Heb ik krachtstroom nodig om om een laadpunt te kunnen laten installeren?
Krachtstroom is geen vereiste voor een laadpunt, het zorgt er alleen voor dat u sneller kunt laden. Om te bepalen wat voor laadpaal u thuis of zakelijk kunt plaatsen moet u weten hoe uw meterkast op het stroomnet is aangesloten.
Oudere huizen hebben vaak een 1-faseaansluiting. Vanaf het stroomnet loopt er dan een kabel met twee draden naar de meterkast: een nuldraad (ook wel ‘aarde’ genoemd) en een fasedraad met daarop 230 volt wisselspanning.
Bij nieuwere huizen bestaat de aansluiting over het algemeen uit vier draden: een nuldraad en drie fasedraden. Omdat een 3-fasenaansluiting maximaal 400 volt kan leveren, gebruikt men ook weleens de term ‘krachtstroom’.
Welke aansluiting u hebt, kunt u meestal zien op de elektriciteitsmeter/slimme meter in uw meterkast. Staat daar 220 V of 230 V, dan is het een 1-faseaansluiting. Staat er 3 x 220/230 V of 380/400 V, dan is het een 3-fasenaansluiting. - Hoeveel meter kabel heeft mijn laadmogelijkheid?Een laadpaal kan geleverd worden met een socket of een vaste laadkabel. In de meeste gevallen krijgt u bij uw elektrische voertuig een geschikte laadkabel meegeleverd (denk hierbij aan lengtes van 2,4,6 of 10meter), een laadkabel van 6 meter wordt gemiddeld genomen het meeste meegeleverd. Deze kan i.c.m. een laadpaal met socket gebruikt worden. Er bestaan echter ook laadpalen waarbij er een vaste laadkabel aan de laadpaal gemonteerd is.
- Moet ik ook zonnepanelen hebben als ik een laadpaal wil?In feite niet, een werkend stopcontact is genoeg. Maar door uw auto te laten rijden op zonne-energie vanaf uw eigen dak, bespaart u niet alleen een aanzienlijk bedrag per jaar, u draagt ook nog eens een steentje bij aan een duurzame samenleving door uw elektrische auto op écht groene stroom te laten rijden. Peeters duurzaam is vanzelfsprekend een groot voorstander van duurzame energieoplossingen. We begrijpen echter ook dat u eerst meer wilt weten over de kosten en de baten voor het aanschaffen van zonnepanelen op uw dak.
Om vast te stellen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om het verbruik van de auto op te vangen, moeten we kijken of u bijvoorbeeld dagelijks korte ritjes maakt of iedere dag uren in de auto zit? Maakt u gebruik van een laadpaal op uw werkplek, of laadt u uw elektrische auto alleen op bij uw laadpunt thuis? En laadt u uw auto dan voor of na zonsondergang op? Deze vragen zijn belangrijk om vast te stellen wat uw exacte verbruik is en dus ook bij het berekenen van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft om uw auto op te laden. Peeters Duurzaam helpt u graag bij het maken van de afweging. - Langs de weg moet je betalen voor stroom, hoe gaat dat dan thuis/op de zaak?
Als u zelf een laadpaal aanschaft voor bij u thuis of op de zaak bent u per kWh het goedkoopst uit, bij een openbare laadpaal is gebruik en onderhoud van de paal meegenomen in de hogere prijs per kWh. Snellaadpalen(DC laadstation) zijn het duurst in aanleg en gebruik en daarom rekenen aanbieders van snellaadpalen ook de hoogste prijs per kWh van alle laadvormen. - Kan iedereen zomaar zijn auto aan mijn laadpunt koppelen en betaal ik dan niet hun stroom?
Niemand kan zijn elektrische voertuig zomaar koppelen aan uw laadpaal. Er is een laadpas benodigd om de laadpaal te activeren, deze laadpas staat gekoppeld aan een backoffice systeem. Hier wordt een overzicht gevormd van alle laadsessies die u start met uw laadpas. Dit is uitermate geschikt om uw laadkosten te kunnen declareren. Daarnaast zijn alle data beschikbaar via één overzicht. - Waar kan de laadpaal geplaatst worden?
Tijdens ons adviesgesprek bij u op locatie kijken we naar de meest geschikte locatie voor de laadpaal. Een laadpaal kan op de muur gemonteerd worden maar ook op een montagepaal in de grond. Uiteraard dient hier rekening gehouden te worden met de infrastructuur van de bekabeling van de laadpaal naar de meterkast. - Heb ik toestemming nodig van de gemeente om een laadpaal te plaatsen?
Bij het plaatsen van een laadpaal op uw eigen terrein is er geen toestemming benodigd vanuit de gemeente. Wanneer u in een flat of appartement woont, wordt de aanleg van een laadpaal gezien als een verandering aan gemeenschappelijke ruimten. U hebt dan toestemming nodig van de beheerder of van uw Vereniging van Eigenaren (VvE). Wilt u de laadpaal in een openbare ruimte plaatsen? Dan heeft u een vergunning of ontheffing nodig van uw gemeente. De gemeente beslist of en waar laadpalen in de openbare ruimte mogen komen. Elke gemeente heeft hierbij haar eigen regels. Zo kan de gemeente kijken naar het bestaande aanbod laadpalen bij u in de buurt en mag de gemeente eisen stellen aan de auto. U dient dan ook contact op te nemen met uw eigen gemeente om de mogelijkheden te bespreken. - Hoe snel kan een laadpaal laden?
De snelheid van laden speelt voor sommige mensen een belangrijke rol, anderen hechten er veel minder waarde aan. In alle gevallen vraagt het opladen aan een standaard stopcontact het meeste geduld. Het volledig opladen van je elektrische auto op deze wijze kan wel tussen de 11 tot 20 uur duren. Met een laadpaal aan huis kiest u de middenweg en laadt u ook op de momenten die u het beste uitkomen. Dit kan zijn als de zonnepanelen een overcapaciteit aan vermogen hebben of als u s ’nachts slaapt en er geen andere zware verbruikers in huis aan staan zoals een wasmachine, droger, airco, etc. De snelladers(DC-laadstation) langs de grotere snelwegen fungeren een beetje als een pitstop zoals we dat kennen van de Formule 1. Zodra u aan komt rijden, wordt uw auto zo snel mogelijk opgeladen om de reis weer te kunnen vervolgen. Erg prettig als u bijvoorbeeld op weg bent naar uw vakantieadres.
Zoals u ziet, op al uw vragen heeft Peeters Duurzaam een antwoord en een (laad)oplossing. Wij helpen u graag met het opladen van uw elektrische voertuig en natuurlijk al uw andere vragen omtrent verduurzamen.