- 3 juli 2023
- By Mitch Peeters
- Informatief
Wat doet een omvormer?
Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnestroom-installatie. Zonder de omvormer zou je niets aan je zonnepanelen hebben. Maar wat is een omvormer nou precies en waarom is deze zo belangrijk? Wij leggen het je uit!

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit in de vorm van gelijkstroom gelijkspanning (DC). Uit de stopcontacten in onze woningen en zakelijke panden komt echter wisselstroom wisselspanning (AC). Om dit te realiseren, komt de omvormer in actie.
De omvormer van een zonnepaneel heeft twee hoofdfuncties. In de eerste plaats zet hij de gelijkstroom gelijkspanning (DC) die door het zonnepaneel wordt gegenereerd om in wisselstroom wisselspanning (AC). Daarnaast optimaliseert en beheert hij de energieopbrengst van het zonnepaneel.

Laten we eerst kijken naar de belangrijkste functie: het omzetten van gelijkstroom gelijkspanning (DC) naar wisselstroom wisselspanning (AC). De omvormer ontvangt de gelijkstroom gelijkspanning van het zonnepaneel en zet deze om in de wisselstroom wisselspanning die uit onze stopcontacten komt. Dit proces vindt plaats door gebruik te maken van elektronische componenten zoals transistors, diodes en condensatoren. Deze componenten zorgen ervoor dat de gelijkstroom gelijkspanning wordt omgezet in een wisselstroom wisselspanning die de juiste spanning en frequentie heeft voor huishoudelijk gebruik.

Dan de tweede functie: optimalisatie en beheer van de energieopbrengst. Een omvormer heeft ingebouwde slimme technologie om de prestaties van het zonnepaneel te bewaken en te verbeteren. Hij bewaakt voortdurend de stroomproductie van het zonnepaneel en past de omzetting aan om de maximale energieopbrengst te bereiken, zelfs onder variabele omstandigheden zoals schaduw of bewolking. Dit proces noemen we Maximum Power Point Tracking (MPPT). Het zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk bruikbare elektriciteit uit je zonnepaneel haalt.
Bovendien zorgt de omvormer ervoor dat het zonnepaneel veilig en efficiënt werkt. Hij beschermt het systeem tegen overbelasting, kortsluiting en andere elektrische problemen. Daarnaast biedt hij meestal ook monitoringmogelijkheden, zodat je de prestaties van je zonnepanelensysteem kunt volgen en controleren via een app of een ander monitoringssysteem.

Het klinkt als een fabrieksproces! Waar moet dat grote apparaat dan komen? Nou, eigenlijk valt het formaat van een omvormer reuze mee. Veelal plaatsen we hem naast de CV-ketel of bijvoorbeeld in een technische ruimte. Neem vooral een kijkje op onze socials, daar delen we regelmatig foto’s van projecten!