Congestie

Congestie

De grote groei in het aantal zonnepanelen in Nederland zorgt er op piekmomenten voor dat het elektriciteitsnetwerk meer teruggeleverde stroom moet verwerken dan het aankan. Hoe dit werkt, wat de nadelen hiervan zijn en wat dit betekent voor jou als consument, leggen we uit in dit artikel.

Je kunt dit proces van piekmomenten vergelijken met een drukke ochtendspits in het verkeer. Er is echter een groot verschil. Want waar de automobilist geduldig blijft wachten en uiteindelijk wat later op het werk arriveert, kan elektriciteit niet wachten. En daarom schakelt de omvormer uit als hij te weinig stroom terug kan leveren aan het stroomnet. Grote installaties, op bijvoorbeeld agrarische bedrijven en grote zonneparken, kunnen op zonnige dagen zoveel stroom leveren dat in sommige regio’s het netwerk overspannen raakt. Als je dan weer terugpakt naar de snelweg: alle rijbanen lopen vol! Als het die dag ook nog eens hard waait, en de windmolens dus ook hun aandeel leveren, is file niet te voorkomen en moeten zonnestroom installaties afschakelen.  Door af te schakelen worden de opritten van de snelwegen afgesloten en komt er geen extra stroom meer naar de snelweg die al vol staat. Dit fenomeen heet congestie en is in sommige regio’s een steeds groter probleem aan het worden. Het kan er namelijk voor zorgen dat ook jouw particuliere zonnestroom installatie mogelijk afschakelt op bepaalde momenten.

Congestie wil zeggen dat er meer energie is dan ons elektriciteitsnetwerk aan kan.

Congestie

,,Wat kan ik doen om bij te dragen aan een oplossing voor dit probleem?”  Vraag je je misschien wel af. Allereerst is het belangrijk te benoemen dat het probleem beperkt is voor particulieren die zonnepanelen overwegen aan te schaffen, omdat congestie veelal kortdurend is. En ondanks dat de groei van het aantal zonnepanelen doorgaat, blijft het afschakelen ook weer beperkt tot enkele regio’s en werken de netwerkbeheerders tegelijkertijd aan het verzwaren van het elektriciteitsnet. Bovendien ontstaat congestie alleen op dagen waarop er veel zonnestroom en windenergie opgewekt wordt terwijl er weinig stroom verbruikt wordt. Om weer de vergelijking te maken met de file,  de files ontstaan omdat veel automobilisten vanaf alle opritten naar een beperkt aantal dezelfde afritten reizen. Als iedereen die de snelweg opgaat meteen de eerste afrit weer neemt, dan ontstaat er geen of slechts zeer lokaal een file op die plaatsen waar de stroom auto’s naar en van de snelweg zeer groot is tussen op- en afritten die dicht bij elkaar liggen.  Hierop zou je de infrastructuur kunnen aanpassen, daarom liggen er rond Amsterdam veel meer snelwegen dan rond Nederweert. Daarnaast wordt het gebruik van OV en de fiets aangemoedigd.

Het alternatief voor het gebruik van de snelweg met de auto, en dus het energienet, kun je vergelijken met het slim omgaan met je opgewekte stroom. Hoe? Door je slim voor te bereiden kun je overwegen om te gaan voor batterij-opslag of te kiezen voor een omvormer die voorbereid is op batterij opslag. Laadoplossingen zijn altijd enorm persoonlijk en we denken heel graag met je mee! Aarzel dus niet en plan gratis en vrijblijvend een afspraak in met Roy.

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.