Wat betekent WP

Wat betekent WP?

Wat betekent WP bij zonnepanelen?

Wij gebruiken de term WP wanneer we praten over zonnepanelen en wat zij opleveren. Maar waar staat dat WP dan voor en hoe wordt dat berekend? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer.

De afkorting WP staat voor wattpiek en zegt iets over het vermogen van zonnepanelen. Het wattpiek getal vertelt ons hoeveel elektriciteit een zonnepaneel maximaal kan produceren. De fabrikant test een zonnepaneel en bepaalt zo wat het wattpiek getal is van dat paneel. Deze test vindt natuurlijk onder de meeste ideale omstandigheden plaats, zodat het rendement optimaal is. De panelen kunnen dus daadwerkelijk die opbrengst halen, maar dat is niet onbegrensd realistisch. Daarom rekenen wij bij Peeters Duurzaam B.V. met een correctiefactor. Daarbij houden wij rekening met een aantal zaken.

Systeemvermogen en rendementvermogen

Een van deze zaken waar we rekening mee houden is het Nederlandse weer. Wij genieten hier van alle seizoenen die de natuur in de aanbieding heeft. Deze zijn alleen niet allemaal even ideaal voor de opbrengst van de zonnepanelen. In het heetst van de zomer of met een pak sneeuw presteren zonnepanelen toch anders. Maar de correctiefactor gaat ook uit van het dakvlak, de ligging (oost-west etc.) en eventuele schaduw. Op deze manier krijgen we bij een installatie twee kengetallen: het systeemvermogen en het rendementvermogen. Met deze cijfers bepalen we onder andere hoeveel panelen er nodig zijn om het rendement te matchen met het verbruik.

Adviesgesprek

Uitgaande van de cijfers van jouw verbruik, spreken we tijdens een persoonlijk adviesgesprek alle wensen en mogelijkheden met je door. Vervolgens gaan we aan de slag met rekenen om daarna een duidelijke en overzichtelijke offerte uit te brengen.


Plan een adviesgesprek

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.