De (financiële) redenen om te verduurzamen in 2024 op een rijtje

In het jaar 2024 staat de wereld van wonen en verduurzaming op scherp. Waar voorheen alleen de voorlopers en milieubewuste mensen de stap naar duurzaamheid zetten, zien we nu een bredere beweging. De recente geopolitieke ontwikkelingen hebben de energieprijzen omhooggestuwd, waardoor huizenkopers én -bezitters zich steeds bewuster worden van de energiezuinigheid van hun woning.

 

Comfort en financiële voordelen

Meer dan alleen een milieubewuste keuze, biedt een energiezuinige woning ook meer wooncomfort en financiële voordelen. De waarde van je huis stijgt, en je energierekening daalt – een win-win. Maar wat drijft deze keuze behalve het groene aspect?

 

Stijgende woningwaarde

Een beter energielabel vertaalt zich direct naar een hogere woningwaarde. Recente bevindingen uit het onderzoek van vastgoed-database Brainbay tonen aan dat een upgrade van energielabel G naar C de waarde van een woning met maar liefst 8,3% kan verhogen.

Voorbeeld: Een woning ter waarde van €400.000 met energielabel G kan na verduurzaming richting energielabel C stijgen naar €434.000.

In 2024 kunnen consumenten tot €50.000 meer hypotheek krijgen voor een woning met een beter energielabel, wat de verschillen nog groter maakt.

Financiële afwegingen en subsidies in 2024

Uiteraard hangt aan verduurzaming een prijskaartje, maar hier komt de financiële slimheid om de hoek kijken. Duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen, zijn in prijs gedaald door veranderende marktomstandigheden.

Subsidiemogelijkheden, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), maken de investering in bijvoorbeeld warmtepompen aantrekkelijker. Let op: de subsidie voor warmtepompen geldt in 2024 alleen voor modellen met minimaal energielabel A++.

Hypotheeklasten, energielasten en slim terugverdienen

Hoewel investeren in duurzaamheid kan leiden tot hogere hypotheeklasten, zijn deze aanvankelijk aftrekbaar. De hoogte van de hypotheekrenteaftrek zal echter in de loop der tijd afnemen. Hoeveel je bespaart op je maandelijkse energierekening door verduurzaming hangt af van diverse factoren, waaronder het soort maatregelen dat je neemt.

In 2024 hebben woningeigenaren ook de mogelijkheid om meer te lenen voor verduurzaming. Zo kun je extra lenen voor een woning met slechter energielabel om zo deze woning te verduurzamen.

Slim investeren in duurzaamheid in 2024

Te midden van onzekerheden over energieprijzen, subsidieregelingen en terugverdientijden blijft één ding zeker: investeren in duurzaamheid loont. Huiseigenaren doen er verstandig aan te kijken hoe ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. Niet alleen stijgt de waarde van je huis, maar ook de Europese druk om te verduurzamen zal via geldverstrekkers merkbaar worden. Dus, investeer slim in duurzaamheid in 2024 – goed voor het milieu én je portemonnee.

Ben je in 2024 ook van plan om jouw woning of bedrijf te verduurzamen? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek via onderstaande button en wij helpen je op weg!


Plan een persoonlijk adviesgesprek

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.