Wat doet een omvormer

Wat doet een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnestroom-installatie. Zonder de omvormer zou je niets aan je zonnepanelen hebben. Maar wat is een omvormer nou precies en waarom is deze zo belangrijk? Wij leggen het je uit! 

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit in de vorm van gelijkstroom gelijkspanning (DC). Uit de stopcontacten in onze woningen en zakelijke panden komt echter wisselstroom wisselspanning (AC). Om dit te realiseren, komt de omvormer in actie.

Twee hoofdfuncties

De omvormer van een zonnepaneel heeft twee hoofdfuncties. In de eerste plaats zet hij de gelijkstroom gelijkspanning (DC) die door het zonnepaneel wordt gegenereerd om in wisselstroom wisselspanning (AC). Daarnaast optimaliseert en beheert hij de energieopbrengst van het zonnepaneel.

Omvormer

Gelijkspanning naar wisselspanning

We kijken eerst naar de belangrijkste functie: het omzetten van gelijkstroom gelijkspanning (DC) naar wisselstroom wisselspanning (AC). De omvormer ontvangt de gelijkstroom gelijkspanning van het zonnepaneel. Deze zet de omvormer om in de wisselstroom die uit onze stopcontacten komt. Dit proces vindt plaats door gebruik te maken van elektronische componenten zoals transistors, diodes en condensatoren. Deze componenten zetten gelijkspanning om wisselspanning die de juiste spanning en frequentie heeft voor huishoudelijk gebruik.

omvormer

Optimalisatie en beheer van de energieopbrengst

Dan de tweede functie: optimalisatie en beheer van de energieopbrengst. Een omvormer heeft ingebouwde slimme technologie om de prestaties van het zonnepaneel te bewaken en te verbeteren. Hij bewaakt voortdurend de stroomproductie van het zonnepaneel en past de omzetting aan om de maximale energieopbrengst te bereiken, zelfs onder variabele omstandigheden zoals schaduw of bewolking. Dit proces noemen we Maximum Power Point Tracking (MPPT). Het zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk bruikbare elektriciteit uit je zonnepaneel haalt.

Bovendien zorgt de omvormer ervoor dat het zonnepaneel veilig en efficiënt werkt. Hij beschermt het systeem tegen overbelasting, kortsluiting en andere elektrische problemen. Daarnaast biedt hij meestal ook monitoringmogelijkheden, zodat je de prestaties van je zonnepanelensysteem kunt volgen en controleren via een app of een ander monitoringssysteem.

monitoring

Drie verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen

Bij de keuze van een omvormersysteem voor zonnepanelen zijn er drie hoofdtypen: stringomvormers, parallel (ook bekend als power optimizer) systemen, en micro-omvormers. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van de specifieke installatieomstandigheden en budget. Tijdens het adviesgesprek bepalen we samen de beste keuze.

  • Een stringomvormer verbindt een reeks zonnepanelen in serie, waarbij de efficiëntie van het gehele systeem kan worden beïnvloed door het slechtst presterende paneel.
  • Parallelle systemen of systemen met power optimizers combineren een centrale omvormer met optimizers achter elk paneel, waardoor de prestatie van individuele panelen wordt verbeterd en monitoring op paneelniveau mogelijk is.
  • Micro-omvormers worden op elk paneel geïnstalleerd, waardoor elk paneel onafhankelijk werkt, wat de efficiëntie en betrouwbaarheid verhoogt, vooral in schaduwrijke omstandigheden of bij ongelijke dakoppervlakken. 

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.