- 30 juni 2023
- By Mitch Peeters
- Informatief
Hoe werken zonnepanelen?
Soms vergeten we bijna dat het niet voor iedereen even logisch is hoe zonnepanelen nou eigenlijk echt werken. Hoe kunnen ze van zonlicht nou energie maken? Bij een stuwdam of een windmolen is het veel tastbaarder wat er precies gebeurt met al die tandwielen die in beweging worden gezet. Maar die zwarte platte platen, wat doen ze eigenlijk precies?

Zonnepanelen bestaan uit kleine eenheden die fotovoltaïsche (PV) cellen worden genoemd. Deze cellen zijn meestal gemaakt van halfgeleidend materiaal, zoals silicium. Het zonlicht dat deze cellen raakt, bevat energiedeeltjes oftewel fotonen. Om er nog iets dieper op in te gaan: Fotonen zijn elementaire deeltjes. Raakt een foton van het zonlicht een PV-cel, dan kan het een elektron losmaken van zijn atomen. Dit creëert een beweging van elektronen, die we een elektrische stroom noemen. De PV-cellen zijn met elkaar verbonden en deze stroom van elektronen vormen gelijkstroom (DC) elektriciteit.
We begrijpen dat het, ondanks deze uitleg, een heel technisch verhaal is. De meest eenvoudige manier om het uit te leggen is eigenlijk dat de eenheden waaruit een zonnepaneel bestaat de energiepakketjes (fotonen) uit elkaar puzzelen en de elektronen die dan vrijkomen omzetten in elektriciteit.

Maar, de elektriciteit die we uit het stopcontact gebruiken, is meestal wisselstroom (AC) elektriciteit. Daarom moet de DC-elektriciteit die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, worden omgezet in AC-elektriciteit. AC is een term die je soms ook wel op informatiestickers ziet staan van bijvoorbeeld verlichtingssnoeren. Dit wordt gedaan door een omvormer, die de DC-elektriciteit neemt en deze omzet in AC-elektriciteit die onze verlichting en andere elektrische apparaten kan voeden. Voor het plaatsen van de omvormer zoeken we altijd een geschikte plek. Bijvoorbeeld naast de CV-ketel of in de technische ruimte.
Zodra de elektriciteit is omgezet in AC, kan deze direct worden gebruikt. Als zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je nodig hebt, kan het overschot terug worden gestuurd naar het elektriciteitsnet, waarbij je credits of een vergoeding van je energieleverancier kunt verdienen. Dit wordt netto-metering genoemd en de voorwaarden verschillen per netbeheerder.

Samengevat: zonnepanelen vangen de energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit die je direct kunt gebruiken, waardoor je geld kunt besparen op je elektriciteitsrekening en je milieu-impact kunt verminderen.
Natuurlijk leveren 15 zonnepanelen meer op dan 7. Maar niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid zonnepanelen nodig. Hoe weten we dan wat we moeten komen plaatsen? Dat leggen we graag uit in dit artikel.