De elektrische auto als thuisbatterij een duurzame revolutie

De elektrische auto als thuisbatterij: een duurzame revolutie

De elektrische auto als thuisbatterij: een duurzame revolutie

Elektrisch rijden heeft in Nederland een aanzienlijke groei doorgemaakt. In begin 2020 waren er ongeveer 100.000 elektrische personenauto’s geregistreerd, maar begin 2023 was dit aantal al gestegen tot meer dan 300.000. Elektrisch rijden is niet alleen milieuvriendelijker, maar kan ook financiële voordelen opleveren. Als kers op de taart biedt de mogelijkheid van Vehicle-to-Home (V2H) de kans om je elektrische auto te transformeren tot een waardevolle thuisbatterij. Hoe werkt dit precies en welke mogelijkheden biedt het? Ontdek het hier!

De elektrische auto als thuisbatterij een duurzame revolutie

Elektrische auto als thuisbatterij: de werkwijze

Om je elektrische auto als thuisbatterij te benutten, moet deze Vehicle-to-Home (V2H) ondersteunen. V2H maakt bidirectioneel laden mogelijk, wat betekent dat je niet alleen je auto kunt opladen, maar ook de opgeslagen energie in je auto kunt terugleveren aan je woning. Hierdoor verandert je elektrische auto in feite in een thuisbatterij.

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken. In een ideale situatie lever je stroom vanuit je auto aan je huis tijdens piekuren, zoals wanneer huishoudelijke apparaten worden gebruikt. Bijvoorbeeld, je kunt je was draaien of de afwasmachine aanzetten nadat je thuiskomt van werk. Door op deze momenten stroom vanuit je elektrische auto te gebruiken, minimaliseer je het gebruik van het elektriciteitsnet. Zo voorkom je pieken in het energieverbruik en blijft het elektriciteitsnet in balans.

Financiële voordelen en duurzaamheid

Het gebruik van je auto als thuisbatterij biedt niet alleen financiële voordelen, maar draagt ook bij aan een duurzame toekomst. Door opgeslagen stroom van je elektrische auto naar je huis te sturen, ontlast je het elektriciteitsnet tijdens piekuren. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een positieve impact op het milieu. Bovendien wordt deze benadering in de toekomst nog aantrekkelijker voor huishoudens met zonnepanelen.

Peeters Duurzaam-blog-duurzaam-thuis-de-kracht-van-zonnepanelen-en-een-laadpaal

Combinatie met zonne-energie

Als je je auto als thuisbatterij gebruikt, kun je dit ook combineren met zonne-energie. Zonnepanelen wekken overdag veel stroom op, maar dit komt niet altijd overeen met de momenten waarop je het meeste verbruikt. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je deze overschot aan energie gebruiken om je auto op te laden. De opgeslagen stroom in je auto kan dan later worden terug geleverd aan je huis. Deze synergie tussen zonne-energie en de thuisbatterij vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, wat niet alleen duurzaam is maar ook kostenbesparend.

Slim plannen van laadsessies

Bij het gebruik van de accu van je elektrische auto als thuisbatterij is het essentieel om je laadsessies slim te plannen. Je wilt immers voorkomen dat je ergens langs de kant van de weg strandt vanwege een lege accu. Houd er rekening mee dat je dagelijks voldoende tijd hebt om je elektrische auto op te laden, bijvoorbeeld tussen de 4 en 6 uur, vooral als je dagelijks langere afstanden aflegt. Zo kun je je huis van stroom voorzien en tegelijkertijd je auto opladen tijdens de nacht.

De basis rond laadpalen

Voordelen van de elektrische auto als thuisbatterij

  • Balanceren van het elektriciteitsnet: Door stroom op te slaan in je elektrische auto tijdens daluren en deze terug te leveren tijdens piekuren, draag je bij aan het voorkomen van hoge pieken op het elektriciteitsnet.
  • Noodstroomvoorziening: Een bijkomend voordeel is dat je elektrische auto kan fungeren als noodstroomvoorziening bij een stroomstoring.
  • Opslag van zonnestroom: Overschotten aan zonnestroom kunnen worden opgeslagen in je elektrische auto en op een later moment worden teruggeleverd aan je woning.

Het benutten van je elektrische auto als thuisbatterij opent deuren naar een meer duurzame en zelfvoorzienende energiehuishouding. Het is niet alleen een stap in de richting van een groenere toekomst, maar het biedt ook praktische voordelen en geeft consumenten meer controle over hun energieverbruik.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.