Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Stroom opwekken met zonnepanelen

Soms vergeten we bijna dat het niet voor iedereen even logisch is hoe zonnepanelen nou eigenlijk echt werken. Hoe kunnen panelen van zonlicht nou energie maken? Bij een stuwdam of een windmolen is het veel tastbaarder wat er precies gebeurt met al die tandwielen die in beweging worden gezet. Maar die zwarte platte platen, wat doen ze eigenlijk precies?

Hoe werken zonnepanelen?

Van fotonen, elektronen en atomen naar gelijkstroom

Zonnepanelen bestaan uit kleine eenheden die fotovoltaïsche (PV) cellen worden genoemd. Deze cellen zijn meestal gemaakt van halfgeleidend materiaal, zoals silicium. Het zonlicht dat deze cellen raakt, bevat energiedeeltjes oftewel fotonen. Om er nog iets dieper op in te gaan: Fotonen zijn elementaire deeltjes. Raakt een foton van het zonlicht een PV-cel, dan kan het een elektron losmaken van zijn atomen. Dit creëert een beweging van elektronen, die we een elektrische stroom noemen. De PV-cellen zijn met elkaar verbonden en deze stroom van elektronen vormen gelijkstroom (DC) elektriciteit.

Van gelijkstroom naar wisselstroom

We begrijpen dat het, ondanks deze uitleg, een heel technisch verhaal is. De meest eenvoudige manier om het uit te leggen is eigenlijk dat de eenheden waaruit een zonnepaneel bestaat de energiepakketjes (fotonen) uit elkaar puzzelen en de elektronen die dan vrijkomen omzetten in elektriciteit.

Zonnepanelen Eindhoven

Maar, de elektriciteit die we uit het stopcontact gebruiken, is meestal wisselstroom (AC) elektriciteit. Daarom moet de DC-elektriciteit die zonnepanelen produceren, worden omgezet in AC-elektriciteit. AC is een term die je soms ook wel op informatiestickers ziet staan van bijvoorbeeld verlichtingssnoeren. Dit wordt gedaan door een omvormer, die de DC-elektriciteit neemt en deze omzet in AC-elektriciteit die onze verlichting en andere elektrische apparaten kan voeden. Voor het plaatsen van de omvormer zoeken we altijd een geschikte plek. Bijvoorbeeld naast de CV-ketel of in de technische ruimte.

Zodra de elektriciteit is omgezet in AC, kan deze direct worden gebruikt. Als zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je nodig hebt, kan het overschot terug worden gestuurd naar het elektriciteitsnet, waarbij je credits of een vergoeding van je energieleverancier kunt verdienen. Dit wordt netto-metering genoemd en de voorwaarden verschillen per netbeheerder.

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen in anderhalve minuut

RTV Drenthe maakte deze video waarin in anderhalve minuut wordt uitgelegd hoe zonnepanelen werken.

https://www.youtube.com/watch?v=PK18TOIVwu8

Samengevat: hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen vangen de energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit die je direct kunt gebruiken. Daardoor bespaar je geld op je energierekening en verminder je je milieu-impact.

Natuurlijk leveren 15 zonnepanelen meer op dan 7. Maar niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid zonnepanelen nodig. Hoe weten we dan hoeveel zonnepanelen we moeten komen plaatsen? Dat leggen we graag uit in dit artikel.

Zonnepanelen installeren in Limburg en Brabant

Hopelijk geeft dit artikel je een antwoord op de vraag: hoe werken zonnepanelen? Peeters Duurzaam installeert zonnepanelen, thuisaccu's, hybride warmtepompen en laadpalen in Brabant en Limburg. Wil je naar aanleiding van dit artikel ook zonnepanelen op je dak? Plan dan nu een persoonlijk adviesgesprek op een moment dat jou dat het beste uitkomt.

Plan een gratis adviesgesprek in
Gratis adviesgesprek
Ervaring van onze klanten
Lees enkele ervaringen

Laat direct een bericht achter

Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden al je vragen!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.